$18,4 млрд становить дефіцит зовнішнього фінансування України на 2015 рік за даними Інституту економіки

борг

За оцінками Інституту економіки та прогнозування НАНУ, дефіцит зовнішнього фінансування тільки на 2015 р становить $18,4 млрд, якщо враховувати необхідний в цільовому значенні приріст резервних активів, а без такого обліку – $8,4 млрд.

Про це повідомив директор Інституту економіки та прогнозування НАН України, академік НАН України Валерій Геєць.

«Одним із способів покриття цього дефіциту є реструктуризація зовнішнього боргу державного сектору економіки, що, за оцінкою МВФ, має зменшити обсяги боргових виплат в 2015 р на $5,2 млрд. Але навіть після реструктуризації зовнішнього боргу на умовах пролонгації або зменшення основної суми боргу дефіцит зовнішнього фінансування Україні, з урахуванням приросту резервів, орієнтовно складе $13,2 млрд (при обліку приросту резервних активів на $10 млрд)», – вважає Геєць.

Він прогнозує, що і в 2016 р Україна потребуватиме зовнішнього фінансування для покриття розривів платіжного балансу і приросту резервних активів у сумі $10 млрд. Разом з тим МВФ прогнозує дефіцит зовнішнього фінансування Україні в 2015 р в сумі 5,2 млрд дол. (з урахуванням приросту міжнародних резервів на 10,8 млрд.), що повинно повністю покриватися за рахунок реструктуризації зовнішнього боргу.

Такий погляд, на думку академіка, досить оптимістичний, але він відповідає прийнятій практиці діяльності МВФ.

«Віденський інститут міжнародних економічних досліджень оцінює дефіцит зовнішнього фінансування для України в 2015 р в суму до $15 млрд, і ці оцінки, як бачимо, корелюють з нашими. На підтримку цього зауважимо, що запозичити фінансові ресурси такого масштабу ззовні неможливо, тому Україні потрібні і реструктуризація, і одночасно списання частини боргу, що істотно вплине на реалізацію можливостей по її доступу до міжнародних фінансових ринків», – повідомив Геєць.

Він також підкреслив, що, за даними національних рахунків у період 1996-2013 рр., чисте кредитування України зовнішнього світу склало понад $122 млрд.

«Це означає, що Україна є нетто-кредитором світу. З української економіки за кордон виведений обсяг фінансових ресурсів, який за сьогоднішнім курсом перевищує річний обсяг ВВП. Це втрата реального інвестиційного ресурсу, який мав би забезпечувати реалізацію інвестиційно залежної моделі економічного зростання», – вважає Геєць.

На його думку, нинішня орієнтація на ресурси зовнішніх кредиторів, у тому числі і міжнародних фінансових організацій, тільки підсилює боргову залежність, вихід з якої, як демонструє приклад Греції, Іспанії, Португалії та багатьох інших країн, буде вкрай обтяжливим.

Він також зазначив, що вже на початок поточного року валовий зовнішній борг України становив 127,1% ВВП, майже вдвічі перевищуючи 65-відсоткову межу. Межею боргового навантаження для України при нинішньому рівні розвитку її економіки є 40-45% ВВП, зазначив експерт.

Правда України

напишіть відгук:

Discover more from ЦЕНЗОРА.NET

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading