Хабарники напружилися – Порошенко підписав закон, який дозволяє арешт майна корупціонерів

aresht-maina

Президент Петро Порошенко підписав закон, який дозволяє арешт майна будь-яких осіб у разі його використання в якості доказів у кримінальному провадженні. Про це свідчать дані на сторінці відповідного законопроекту на сайті Верховної Ради.

Заарештованим може бути майно, яким володіє, користується або розпоряджається підозрюваний, обвинувачений, засуджений, треті особи, юридична особа, до якої може бути застосовані заходи кримінально-правового характеру за рішенням, постановою суду або слідчого судді.

Треті особи, майно яких може бути арештоване, – це ті, хто отримали чи придбали у підозрюваного, обвинуваченого чи засудженого майно безоплатно або в обмін на суму значно нижче ринкової вартості або знали, що метою такої передачі є отримання доходу від майна, добутого в результаті вчинення злочину або щоб уникнути конфіскації.

Вищезазначені відомості щодо третьої особи повинні бути встановлені в судовому порядку на підставі достатності доказів.

Підставою для арешту майна є наявність постанови слідчого судді або суду за наявності сукупності доказів вважати, що майно було отримано злочинним шляхом.

Вартість майна, яке підлягає арешту, крім випадків арешту майна для забезпечення конфіскації, повинна відповідати вартості доходів, одержаних злочинним шляхом, або розміром неправомірної вигоди, отриманої юридичною особою.

В особливих випадках з метою збереження доказів або забезпечення можливої конфіскації, або спецконфіскації майна у кримінальному провадженні тяжкого чи особливо тяжкого злочину за погодженим з прокурором рішенням директора Національного антикорупційного бюро може бути накладено попередній арешт на майно або кошти на рахунках строком до 48 годин.

У той же час не пізніше ніж протягом 24 годин прокурор звертається до слідчого судді з клопотанням про арешт майна.

Якщо прокурор не звернувся до слідчого судді з клопотанням про арешт майна або якщо в задоволенні такого клопотання було відмовлено, попередній арешт вважається скасованим, а вилучене негайно повертається.

Законопроектом не допускається заборона використання житлового приміщення особам, які там проживають на законних підставах.

Нагадаємо, що 10 листопада Рада дозволила арешт майна будь-яких осіб у разі його використання в якості доказів у кримінальному провадженні.

Правда України

напишіть відгук:

Discover more from ЦЕНЗОРА.NET

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading