Україна у два рази піднімає ставку транзиту своєю територію для Газпрому

taryfy-gaz

Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» запропонувала російському «Газпрому» провести переговори щодо вартості послуг з транзиту російського газу до Євросоюзу. Це сталося після того, як 29 грудня Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), встановила нові правила ціноутворення на даний вид послуг, йдеться в повідомленні «Нафтогазу».

«Якщо раніше вартість послуг з транспортування природного газу, який проходить транзитом по території України, не регулювалася державою і визначалася лише двостороннім контрактом між двома господарюючими суб’єктами – НАК «Нафтогаз України» і ВАТ «Газпром», – то відтепер відповідні тарифи визначаються НКРЕКП», – йдеться в повідомленні компанії.

Такі повноваження, як зазначили в «Нафтогазі», НКРЕКП отримала відповідно до закону «Про ринок природного газу», який запровадив в Україні норми енергетичного законодавства Європейського союзу.

У «Нафтогазі» нагадали російській стороні необхідність завантажувати заброньовані потужності, вказавши на принцип «качай або плати». У попередні роки сам «Газпром» неодноразово вимагав від української сторони оплати за газ за принципом «бери або плати».

Водночас в українській компанії вказали: «Ми залишаємося надійним партнером та підтверджуємо, що транспортування газу до європейських споживачів відбуватиметься безперешкодно у обсягах, обумовлених контрактом».

Про плани підняти транзитну ставку українська сторона інформувала російських партнерів заздалегідь, оскільки закон «Про ринок природного газу» був ухвалений Верховною Радою навесні 2015 року. У червні голова «Газпрому» Олексій Міллер говорив, що підняття ставки транзиту через територію України становить з 2,7 до 5 доларів за тисячу кубометрів на 100 км є «несправедливим» і «невигідним».

Правда України

напишіть відгук:

Discover more from ЦЕНЗОРА.NET

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading