Гривня слабшає через падіння економіки і відсутність перспектив розвитку

гривня падає

На курс гривні впливають багато факторів, проте в даний час спостерігається тенденція до падіння курсу гривні в середньостроковій перспективі. Так вважає економічний експерт Олександр Сугоняко.

За його словами, гривня слабшає через падіння економіки і відсутності перспектив розвитку.

“Курс долара – це відображення платіжного балансу і стану економіки, і якщо в економіці у нас нічого не робиться, курсова політика не визначена – ясно, що в умовах падіння економіки, відсутності перспективи економічної, падіння курсу не може не бути. Коли і як – це залежить саме від дій Нацбанку.

Економічних підстав, особливих якихось змін з платіжним балансом немає, так, є негативні очікування, які підігріваються. Дуже багато факторів, які впливають на конкретну цифру (курс гривні – ред.), в частина з них – не економічного характеру, а психологічного “, – сказав він.

Разом з тим, за словами О.Сугоняко, поки загальна тенденція до падіння курсу гривні є очевидною.

“Загальна тенденція до падіння курсу гривні очевидна в середньостроковій перспективі, виходячи з сьогоднішнього стану нашої економічної влади. При такій владі курс не може не падати”, – додав він.

На думку економічного експерта, доктора економічних наук, екс-міністра економіки України Володимира Ланового, українська економіка перебуває в критичному стані, грошова система розвалена, ослаблення курсу гривні продовжуватиметься.

“Гривня в Україні буде слабшати дот тих пір, поки не буде збільшений імпорт, а банки не відновлять свою кредитну діяльність”, – вважає Лановий. За його словами, ослаблення гривні продовжуватиметься.

“У нас же економіка падає, грошова система розвалена, курс все зробив, щоб банки лягли. Як можна очікувати в таких реаліях якоїсь стабільності, виваженості між валютним попитом і гривневою масою. У нас буде тривати ослаблення гривні. І це буде до тих пір, поки ми не збільшимо експорт, поки не піднімемо виробництво, поки банки не відновлять свою реальну кредитну діяльність “, – сказав він.

Експерт не став прогнозувати конкретних цифр курсу гривні, і зазначив, що стабільності не буде.

“Це гра на кавовій гущі, по цифрах не скажу, але стабільності не буде”, – додав В.Лановий.

Відзначимо, через обвал гривні почали зростати ціни на бензин.

“Ключовий фактор – це курс, у нас ціни на бензин ростуть прямо пропорційно курсу”, – зазначив, зокрема, експерт С.Дяченко.

Залежність цін на паливо від курсу валют визнав і міністр енергетики та вугільної промисловості В.Демчишин.

Правда України

напишіть відгук:

Discover more from ЦЕНЗОРА.NET

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading