Без світла опинилися понад тисячу квартир – «Київенерго» відключає боржників від електрики

bez-svitla

Без світла опинилися понад тисячу квартир – «Київенерго» відключає боржників від електрики.

У «Київенерго» почали відключати киян від електрики за борги – без світла опинилися понад тисячу квартир. Причому постраждали не тільки злісні неплатники. Експерти кажуть: на жаль для споживачів, у компанії-постачальника є на це повне право.

У прес-службі «Київенерго» сказали, що в січні від електроенергії відключили тисячу сто тридцять два боржника. «Це крайній захід. Спочатку направляють попередження про відключення. Даємо близько 30 днів на вирішення проблеми. Якщо споживач не сплачує борг, не звертається з приводу реструктуризації або не укладає додатковий договір, то його відключають від електроенергії», – відзначили в «Київенерго».

Так як в кожній квартирі встановлено індивідуальний електролічильник, то відключають тільки боржників, не зачіпаючи при цьому сусідів. Іноді відключають і весь будинок. Це відбувається, якщо договір укладено з ОСББ, а воно вже розподіляє електроенергію по квартирах.

Середня сума заборгованості одного споживача в січні склала 2443,62 грн.

Лідери по відключень – Дніпровський, Дарницький і Деснянський райони. До слова, саме жителі Дарницького та Деснянського районів за підсумками 2015 року – найгірші платники.

Станом на 1 січня борг дарничан склав 27,8 млн грн, а мешканців Деснянського району – 23,5 млн грн. На третьому місці – Солом’янський район. Там кияни не заплатили за електроенергію 22,6 млн грн. В цілому борги жителів столиці за електрику в минулому році зросли в 1,5 рази в порівнянні з 2014-м і на 1 січня досягли 200 млн грн. Як відзначають в «Київенерго», включення відбувається після того, як борг покритий і оплачено повторне підключення (від 99 до 111 грн).

Разом з тим, як сказав екс-голова комісії Київради з питань житлово-комунального господарства та паливно-енергетичного комплексу Олександр Клюс, у дій «Київенерго» є дві сторони медалі. «За послугу треба платити. Безкоштовного нічого немає, і практика відключення є у всіх країнах», – зазначив Клюс.

Але з іншого боку, тарифи «Київенерго», на його думку, давно пора переглянути. «Вони були розраховані, коли вартість газу була одна, зараз вона стала нижче. Крім того, не варто забувати, що з 1 березня знову буде підвищення тарифів, а потім ще з 1 вересня», – уточнив він.

Як пояснив Ростислав Кравець, законність дій «Київенерго» залежить від договору. «Якщо в договорі, укладеному між споживачем і постачальником, прописана процедура відключення електроенергії, тоді це все законно. У будь-якому випадку, перш ніж відключити, «Київенерго» має повідомити споживача про це», – підтвердив Кравець.

Правда України

напишіть відгук:

Discover more from ЦЕНЗОРА.NET

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading