Найближчим часом курс гривні буде в діапазоні 26-27 за долар, вважають експерти

kurs-dolara

Найближчим часом курс гривні буде в діапазоні 26-27 за долар, вважають експерти.

В останні дні курс долара в Україні показує падіння. На сьогодні, 11 березня, Національний банк України (НБУ) встановив курс в 25,51 грн за один долар США. У порівнянні зі вчорашніми значеннями він впав на 67 копійок.

Станом на 1 березня 2016 року офіційний курс долара тримався на позначці 27,09 грн за один долар США. Втім, тенденція на зниження не збережеться – найближчим часом курс буде в діапазоні 26-27 грн за дол, розповіли економічні експерти.

“Коливання курсу – це річ природна при тій політиці, яку проводить Національний банк. Нацбанк заявив також про те, що він давно відмовився від підтримки стабільного курсу валюти, що за курс не відповідає, і що курс буде коливатися під впливом попиту та пропозиції. Тому коливання при такій політиці будуть і надалі. Вони неминучі, тому що попит і пропозиція валюти дійсно коливаються в різні періоди під впливом різних причин, включаючи динаміку експорту / імпорту, терміни настання виконання зобов’язань за зовнішніми кредитами, коли попит на валюту зростає, і так далі”, – розповів екс-міністр економіки Віктор Суслов.

За словами експерта, те, що останнім часом гривня зміцнилася, не є доказом поліпшення економічної ситуації в Україні. Більш того, в коливаннях курсу свою роль відіграють і валютні спекуляції на ринку.

“Коли Національний банк не бачить свого завдання в тому, щоб підтримувати курс і згладжувати ці коливання валюти, проводячи інтервенції, продаж валюти на відкритому ринку або покупку валюти в умовах, коли гривня зміцнюється … Нацбанк міг би більш активно проводити таку політику і згладжувати ці курсові коливання. Якщо він цього не робить, в гру вступають спекулянти. Одні грають на підвищення курсу валюти, інші – на зниження. І пред’являючи різні вимоги на покупку або продаж валюти, вони можуть розгойдувати курс, заробляючи на цих стрибках курсу. Найгірше, звичайно, коли в таких спекулятивних операціях починають брати участь великі гравці, комерційні банки”, – стверджує Суслов.

При цьому, наявність серйозних валютних коливань є негативним для економіки, зокрема це збільшує ризики для суб’єктів підприємницької діяльності, тому що ніхто не знає, в який момент він виграє або програє в курсах, вважає він.

Як прогнозує Суслов, вже через тиждень гривня знову буде падати. “Є фундаментальні фактори, які все одно впливають сьогодні на тенденцію до девальвації курсу. Головним чином, це криза у зовнішній торгівлі, це падіння українського експорту. І дуже потужний недооцінений фактор – це великий обсяг зобов’язань комерційних структур в іноземній валюті перед зовнішніми кредиторами”, – сказав він.

Крім того, на курс впливає і ситуація, що склалася з наданням траншу МВФ.

“Ненадання чергових траншів фінансування з боку МВФ породжує погані очікування і говорить про те, що недолік валюти на ринку може посилитися, що гривня може досить сильно девальвувати. Тому припинення програми співпраці з МВФ – це негативний сигнал для курсу гривні. Це означає, що гривня, швидше за все, буде девальвувати. Хоча, що минув такі припущення не підтвердили, але, я думаю, саме внаслідок спекулятивних тенденцій на ринку”, – сказав Суслов.

Як розповів Олександр Паращій, далі курс долара падати не буде.

“Наскільки я розумію, склалася певна відкладена пропозиція. Якщо говорити про лютий, то всі пам’ятають минулий рік, коли в лютому була валютна криза. Відповідно, у експортерів, які отримують валютну виручку якісь, можливо, були певні очікування щодо повторення цієї ситуації , вони притримували виторг, не продавали, що дозволило гривні опуститися”, – сказав він.

При цьому, експерт відзначає, що долар почав падати після початку активних продажів експортерами валютної виручки.

Крім того, за словами Паращія, падіння долара може бути пов’язано з тим, що в березні починається сезон виплат податків, а саме те, що платники податків змушені міняти долари на гривні.

При цьому, на курс валют також вплинула і стабілізація ситуації на зовнішніх ринках, а саме відновлення зростання на ринку стали і руди. Однак, поки занадто оптимістично очікувати, що це зростання буде і надалі, вважає експерт.

“Я думаю, що в найближчий місяць ми все-одно побачимо діапазон 26–27 грн/дол”, – сказав він.

Відзначимо, історичний максимум офіційного курсу долара – 30,01 грн/дол – був зафіксований 26 лютого 2015 року. До бюджету України на 2016 рік закладався курс долара близько 24 грн/дол. За підрахунками НБУ, в цілому за 2015 рік гривня знецінилася в півтора рази.

Правда України

напишіть відгук:

Discover more from ЦЕНЗОРА.NET

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading