Українцям, які накопичили борги, будуть загрожувати серйозні проблеми

Українцям, які не дуже акуратні в комунальних платежах, можуть загрожувати серйозні проблеми. Мін’юст запустив онлайн-реєстр боржників – відкритий ресурс, яким може користуватися практично кожен.

Щоб дізнатися, чи “висить” на людині борг, досить лише ввести в реєстр її ім’я і прізвище.

Очікується, що потенційними користувачами реєстру стануть ті, хто приймає рішення щодо співпраці з приватними громадянами або юридичними особами – банки, інші кредитні компанії, забудовники (при продажу квартири в розстрочку), страхові компанії, будь-які контрагенти по бізнесу і навіть власники квартир, що здаються в оренду.

Інформація може використовуватися, припустімо, HR відділами як додаткове джерело даних, що дозволяють судити про якість потенційного претендента на посаду.

“Ще одна типова ситуація, працівник шукає роботу. Заходить до реєстру боржників роботодавців і дивиться. Якщо роботодавець часто затримував виплати зарплати, або взагалі не заплатив. Чи буде такий працівник відправляти в цю компанію своє резюме? Не думаю”, – зазначив юридичний радник В’ячеслав Гончаров.

Ще одна категорія активних користувачів нового реєстру – нотаріуси та реєстратори. Людина не зможе провести перереєстрацію нерухомості, якщо по ній є комунальні борги.

“У разі наявності інформації про боржника в реєстрі, нотаріус повинен відмовити в проведенні відповідної дії (посвідчення продажу нерухомого майна, або ж частини в статутному капіталі компанії). При цьому, правда, детального порядку здійснення дій нотаріусами немає, як і сформованої практики застосування норм закону”, – розповів адвокат Володимир Єніч.

Як зазначив керуючий партнер юридичної фірми Гліб Сегіда, даний реєстр стане хорошим відкритим інструментом для перевірки платоспроможності приватної або юридичної особи, її можливостей і бажання виконувати взяті на себе фінансові зобов’язання.

Важливо відзначити, що дані будуть вноситися до реєстру виконавцем після винесення постанови про відкриття виконавчого провадження за рішенням суду або інших органів. А це, як мінімум, за 3 місяці несплати по боргу.

“До реєстру потраплять боржники, які мають заборгованості за виконавчим документом про стягнення періодичних платежів більше трьох місяців. Як правило, банк подає до суду через 3-6 місяців після зупинки платежів”, – зазначив Сегіда.

Тому в зону ризику потрапляють ті, хто вже тривалий час не сплачує борги.

Реєстр комунальних боржників також допоможе убезпечити людину, яка хоче здати/зняти житлову або комерційну нерухомість. Наприклад, якщо з’ясується, що на приватній особі або фірмі значиться борг, зрозуміло, що потрібно добре подумати, чи варто з ними зв’язуватися.

“Даний реєстр боржників буде корисний при укладанні угод, оренді квартири і т.д. Адже якщо, припустімо, людина заборгувала величезну суму грошей, де гарантія, що при укладанні угоди з вами вона і вам виплатить”, – зауважив В’ячеслав Гончаров.

Тепер власнику квартири буде складно “повісити” борги по тій самій комуналці на орендаря, якщо той з якоїсь причини забув перевірити перед орендою житла старі платіжки.

Та й перед підписанням договору оренди можна буде перевірити, чи є у власника нерухомості заборгованість, адже часто саме орендар платить комуналку.

“В принципі, і до запуску реєстру можна було перевірити нерухомість на наявність боргів, подивившись рахунки за ту саму квартиру. Як правило, заборгованості не приховують, а навпаки, якщо такі є, власник може домовитися з орендарем, щоб той погасив борг, наприклад, в рахунок майбутньої знижки за оренду. Але якщо цей факт все ж приховають, то ріелтори можуть за допомогою реєстру це з’ясувати і порадити тій чи іншій стороні добре обміркувати, чи укладати угоду”, – зазначив київський ріелтор Олександр Гришко.

Щодо комерційної нерухомості ситуація зміниться не настільки радикально. Адже у тих же торгових центрах є юристи, які і так мають можливість перевірити потенційних орендарів.

Але є один нюанс – в реєстрі комунальних боргів будуть дані тільки за провадженнями, розпочатими після його запуску.

“Тобто, за старими боргами інформації в ньому ви не знайдете”, – зазначив Гліб Сегіда. Реєстр знаходиться в стадії наповнення та точно не буде містити повну і вичерпну інформацію про боржників, і не зможе бути “останньою інстанцією” при зборі даних про наявність боргів.

“Даний ресурс має чимало недоліків, проте саме починання виглядає цілком здоровим, якщо говорити про роботу на перспективу у сфері забезпечення виконання зобов’язань боржниками”, – зазначив Володимир Єніч.

Правда України

напишіть відгук:

Discover more from ЦЕНЗОРА.NET

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading