Комітет пропонує вилучати відео з депутатами в Раді, якщо вони не дали згоду на зйомку – Червакова

Регламентний комітет Верховної Ради пропонує вилучати в журналістів відео з депутатами в парламенті, якщо вони особисто не дали згоду на таку зйомку або висловили заперечення проти неї, повідомила у Facebook народний депутат Ольга Червакова з посиланням на лист за підписом очільника регламентного комітету Павла Пинзеника на адресу комітету з питань свободи слова та інформаційної політики.

За її словами, комітет Пинзеника вважає, що робота журналістів у Раді має бути відкритою, а не прихованою.

«Зйомка, яка проводиться відкрито, має бути не прихованою (не таємною) для особи, щодо якої здійснюється ця зйомка. Припускається зйомка особи без її згоди, якщо вона проводиться, зокрема, відкрито в публічних місцях, поки особа, яку знімають на фото-, кіно-, теле- чи відеоплівку не висловить своє заперечення щодо цього. У такому разі зйомка повинна бути припинена, а моменти запису з участю цієї особи вилучені», – цитує лист Червакова, яка є першим заступником голови комітету Верхової Ради України з питань свободи слова.

Народний депутат пише, що комітет з питань регламенту «вважає законним і правильним те, що Кримінальним кодексом трактується як злочин, а Конституцією і законом про інформацію – як цензура».

Вона додала, що регламентний комітет вважає зйомки в кулуарах такими, що можуть порушити права депутатів.

«Непоодинокими є випадки, коли здійснюється аудіо- та відеофіксація розмов народних депутатів поза місцями проведення офіційних заходів, засідань, брифінгів, прес-конференцій тощо», – цитує Червакова уривок з листа.

За її словами, комітет заявляє, що «виконання журналістами своїх професійних обов’язків не повинно виходити за межі конституційних принципів, згідно з якими, не допускається збирання, зберігання та поширення конфіденційної інформації про особу без її згоди».

«При цьому комітет жодним чином не уточнює, що розмова депутата в кулуарах парламенту не є конфіденційною інформацією в розумінні закону про інформацію», – зазначила Червакова.

У регламентному комітеті наразі офіційно не коментували лист, оприлюднений Черваковою.

4 липня цей комітет запропонував обмежити доступ журналістів до кулуарів і створити для них прес-центр на третьому поверсі будівлі Верховної Ради. Пізніше голова парламенту Андрій Парубій обіцяв не запроваджувати такі обмеження.

напишіть відгук:

Discover more from ЦЕНЗОРА.NET

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading