Прокуратура: екс-«торнадівців» підозрюють у погрозах, вимаганні і масових заворушеннях у СІЗО

Генеральна прокуратура України повідомляє, що колишніх співробітників роти патрульної служби міліції особливого призначення «Торнадо», яких утримують у Лук’янівському слідчому ізоляторі, підозрюють у масових заворушеннях, погрозах вбивством і вимаганні.

«Встановлено, що ув’язнені державної установи «Київський слідчий ізолятор», використовуючи засоби мобільного зв’язку, діючи за попередньою змовою групою осіб, з погрозою вбивства, чинять тиск на іноземного громадянина, вимагаючи від нього передачі їм майна та/ чи права на майно, а також готують організацію масових заворушень та закликають до їх вчинення ув’язнених цієї установи», – повідомляє прокуратура 9 серпня.

Процесуальне керівництво у відповідному кримінальному провадженні здійснює військова прокуратура Київського гарнізону, додали в ГПУ.

За повідомленням, під час обшуків у СІЗО виявили і вилучили комп’ютерну техніку, а також заборонені предмети, в тому числі зброю – від саморобних вибухових пакетів до холодної зброї.

У прокуратурі нагадали, що під час обшуків екс-«торнадівці» чинили опір працівникам Державної кримінально-виконавчої служби, військової прокуратури і Служби безпеки України. «Зокрема, ув’язнені погрожували фізичною розправою та вбивством, облили працівників правоохоронних органів бензином та намагались підпалити, а також кидали саморобні вибухові пристрої, начинені металевими предметами, внаслідок чого останнім заподіяно тілесні ушкодження», – йдеться в повідомленні.

Такі дії кваліфікують як «посягання на життя працівника правоохоронного органу, члена громадського формування з охорони громадського порядку і державного кордону або військовослужбовця».

Раніше речник заступника міністра юстиції Юрій Маслак повідомив, що після сутичок трьох екс-«торнадівців» вивезли з СІЗО в інші заклади тримання, інших чотирьох помістили до карцеру.

Тим часом, під СІЗО зібралися прихильники і родичі засуджених, вимагаючи пояснень від силовиків і звинувачуючи їх у побитті «торнадівців», повідомляв кореспондент Радіо Свобода. Між активістами і силовиками виникли сутички.

У квітні 2017 року Оболонський районний суд Києва засудив до різних термінів позбавлення волі 12 колишніх бійців колишньої спецроти МВС «Торнадо» за звинуваченням у скоєнні тяжких злочинів у зоні бойових дій на Донбасі. Рішення було оскаржене.

напишіть відгук:

Discover more from ЦЕНЗОРА.NET

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading