Україна подала до ЄСПЛ заяву через утримуваних Росією політв’язнів – Мін’юст

Україна подала до Європейського суду з прав людини заяву через «українських політв’язнів Кремля», повідомив заступник міністра юстиції, уповноважений у справах ЄСПЛ Іван Ліщина на своїй сторінці у Facebook.

«Уряд України заявляє про системні порушення з боку Російської Федерації Конвенції про захист прав людини та основних свобод», – пише Ліщина.

Він додає, що мова йде про порушення статей 3 (заборона катувань та принижуючого гіндність поводження); 5 (особиста свобода); 6 (справедливий суд); 8 (повага до особистого та сімейного життя); 10 (свобода вираження поглядів); 13 (ефективний засіб захисту); 18 (заборона використання дозволених Конвенцією обмежень прав для цілій інших ніж ті, для яких вони були передбачені).

Ліщина зазначає, що стосовно Станіслава Клиха, Володимира Балуха, Еміра-Усеїна Куку та Сергія Литвинова додатково подані заяви по Правилу 39 щодо надання належного медичного забезпечення та інформації щодо стану здоров’я.

Україна заявляє, що Росія утримує 71 політв’язня.

Ліщина повідомляв, що раніше до Європейського суду з прав людини подали дві заяви, що стосуються Криму. «Першою було подано заяву з перших годин, коли розгорталася окупація в 2014 році. Наступну заяву було подано в 2015 році, а цього року ЄСПЛ передав розгляд заяв до Великої палати, яка об’єднала ці заяви в одну. Наразі Велика палата ЄСПЛ розглядає одну заяву, яка стосується Криму», – нагадав Іван Ліщина.

Він також зазначив, що в 2014, 2015 і 2017 роках Україна подавала до суду додаткову інформацію щодо обставин анексії Криму, яка демонструвала механізм захоплення півострова.

напишіть відгук:

Discover more from ЦЕНЗОРА.NET

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading