У новому епідсезоні в Україні прогнозують три штами вірусу грипу, вакцини є – МОЗ

У новому епідемічному сезоні в Україні, ймовірно, циркулюватимуть три штами вірусу грипу, вакцини проти них уже перереєстровані, інформує Міністерство охорони здоров’я.

Повідомляється, що згідно з опублікованим прогнозом Всесвітньої організації охорони здоров’я, вірусами, які ймовірно будуть циркулювати в Україні у новому епідсезоні, є A/Michigan/45/2015(H1N1)pdm09; A/Singapore/ INFIMH-16-0019/2016(H3N2); B/Colorado/06/2017.

«Для епідсезону 2018-2019 року в Україні очікується наявність трьох вакцин від грипу. Одна з них уже зареєстрована, друга вакцина завершила процес спеціалізованої експертизи реєстрації, матеріали щодо третьої вакцини перебувають на розгляді у Державному експертному центрі», – зазначають в МОЗ.

У відомстві підкреслили, що кожен зможе придбати вакцину в аптеці за власний кошт і зробити щеплення у закладі охорони здоров’я. Вакцина також може бути придбана за кошти підприємств або місцевих бюджетів для пріоритетних груп ризику – медпрацівників, вчителів, дітей до п’яти років, вагітних, літніх людей, пацієнтів із хронічними захворюваннями.

Згідно зі статистикою, яку наводить міністерство, щороку в Україні реєструється близько шести мільйонів випадків інфекційних захворювань, 98% з яких складають захворювання на грип та ГРВІ. Водночас, рівень вакцинації проти грипу залишається дуже низьким.

«За попередні три епідсезони рівень щеплень серед загального населення становив близько 0,5 відсотка. Хоча саме вакцинація є найнадійнішим методом профілактики захворювання та попередження його важких ускладнень», – наводить сайт МОЗу слова генерального директора Центру громадського здоров’я Володимира Курпіти.

За даними міністерства, минулого епідсезону в Україні було зафіксовано сім смертей від грипу, жоден із цих пацієнтів не був від нього щеплений.

Наступний епідемічний сезон захворюваності на грип розпочинається з жовтня 2018 року та триватиме до травня 2019 року.

напишіть відгук:

Discover more from ЦЕНЗОРА.NET

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading