Українська Прага: в столиці Чехії показали видатні місця української еміграції

«Інтеграційний центр Праги» провів у неділю, 23 вересня, вже третю безкоштовну екскурсію для усіх охочих місцями української культури та еміграції у столиці Чехії.

Незважаючи на дощ, прогулятись «українськими» місцями столиці Чехії зібралося майже 40 людей, переважно чехи. Група відвідала кілька культурних місць, які безпосередньо стосуються України. Зокрема, карпатську церкву святого архангела Михаїла, яка була перевезена до Праги у 1929 році з села Медведівці, що біля Мукачева на Закарпатті. Там гостям чеський вокальний гурт «Міланош» заспівав українських автентичних пісень.

Другою зупинкою став пам’ятник Тарасові Шевченку, де слухачам розповіли про видатного українського поета та художника. Зачитали вірші Шевченка чеською мовою.

Читайте також: Українська Прага (довідник у фотографіях)

Також чехи та українці мали змогу побачити та дізнатись про будинок, де на початку 20-го століття працював «Український громадський комітет» – координаційний орган української еміграції, який займався розподілом допомоги, наданої українцям чехословацьким урядом.

«Нас тішить, що ходять чехи і ми маємо можливість їм розказати щось, що вони не знають. Людей прийшло досить багато, це для нас теж несподіванка така. Якщо люди ходять, ми будемо робити це далі!» – розповів Радіо Свобода історик та співорганізатор акції Радко Мокрик.

Закінчилася екскурсія читанням віршів Олени Теліги та Євгена Маланюка. У заході взяли участь архітектор Ян Цісарж та богемістка Тетяна Окопна.

напишіть відгук:

Discover more from ЦЕНЗОРА.NET

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading