Для УПЦ (МП) томос про автокефалію ПЦУ не має «затьмарити Різдво» – митрополит

Для Української православної церкви (Московського патріархату) отримання помісною Православною церквою України томосу про канонічну автокефалію і незалежність від Москви стало подією, що не має «затьмарити» свято Різдва, заявив один із чільних діячів українського підрозділу Російської православної церкви.

Як заявив керуючий справами УПЦ (МП) митрополит Антоній (Паканич), отримання томосу є «подією земного характеру».

«Таких подій у нашій історії було дуже багато. Їх вважали великими, а потім вони стали ганьбою і для церковної історії, і для людей, які підписували ці документи», – заявив митрополит після привітання вірян у Києво-Печерській лаврі, що наразі в користуванні УПЦ (МП), зі Святвечором.

«Дуже часто такі церковні документи слугували труднощами, а сьогодні про них знають лише церковні історики», – додав він.

Раніше 6 січня інший чільний діяч УПЦ (МП), голова синодального інформаційно-просвітнього відділу архієпископ Климент (Вечеря) в інтерв’ю російському державному агентству «ТАСС» заявив, що його церковна структура нині не бачить можливості для діалогу з ПЦУ і не буде проводити з її священнослужителями спільні богослужби. Архієпископ також стверджував, ніби надання томосу узаконило і ще поглибило «розкол» в українському православ’ї.

Російська православна церква і церковні структури в її складі, в першу чергу УПЦ (МП), як і інші проросійські структури в Україні і як і Росія, вкрай різко реагують на всі кроки до здобуття українською православною церквою канонічної автокефалії і незалежності від Російської церкви. Створення незалежної від Росії і канонічно визнаної церкви в Україні, і особливо очікуваний перехід до неї частини нинішньої УПЦ (МП), на думку оглядачів, призведе до втрати Москвою значного важеля впливу на суспільне життя в Україні.

Раніше 6 січня у Стамбулі, в резиденції Вселенського патріархату на Фанарі, Вселенський патріарх Варфоломій урочисто вручив главі новоствореної завдяки подоланню «розколу» в українському православ’ї Православної церкви України митрополитові Епіфанію томос (церковну грамоту) про формальне письмове визнання канонічної автокефалії ПЦУ як однієї з 15 помісних православних церков. Обидва предстоятелі спільно відслужили службу Божу.

Це відбулося в день, коли православні України, які досі користуються юліанським церковним календарем, святкують переддень Різдва Христового – Святвечір. Водночас для Вселенського патріархату і більшості помісних православних церков, які перейшли на новоюліанський календар, 6 січня – це свято Благовіщення, і такою «благою вісткою» для України нині став томос. Свято Благовіщення також відоме за його грецькою назвою Епіфанія, що збігається з чернечим іменем глави ПЦУ Епіфанія.

 

 

 

НА ЦЮ Ж ТЕМУ:

Україна урочисто отримала томос про автокефалію ПЦУ – трансляція

Митрополит Епіфаній закликав молитися за тих, кого утримують в полоні чи незаконному ув’язненні

Філарет про Собор, конкурентів Епіфанія і шантаж КДБ

Парламент ухвалив рішення щодо перейменування УПЦ (МП) в Російську православну церкву

УПЦ (МП) у Криму благословляє окупантів на захист Росії і освячує їхню зброю

напишіть відгук:

Discover more from ЦЕНЗОРА.NET

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading