Наглядова рада «Суспільного» відклала звільнення Аласанії до кінця президентських виборів

Наглядова рада Національної суспільної телерадіокомпанії (Суспільного мовця) вирішила відкласти розірвання контракту з головою правління Зурабом Аласанією до 6 травня 2019 року.

Таке рішення рада ухвалила на засіданні 12 лютого. Його запропонувала член органу Тетяна Лебедєва, яка очолювала раду до 8 лютого 2019 року, коли збіг термін її мандату.

На цьому ж засіданні члени ради заслухали звіт Аласанії про роботу Суспільного протягом 2018 року.

Коментуючи свою пропозицію, Лебедєва визнала, що рішення достроково звільнити Аласанію спричинило резонанс у суспільстві.

«Серед наших колег теж були такі радіальні розмови, все ж таки як нам зняти напругу, зняти звинувачення і, найголовніше, як нам не допустити інституційної кризи «Суспільного» – не лише кризи менеджменту, але й кризи Наглядової ради, кризи довіри і так далі. Я в страшному сні не очікувала звинувачень у політизації, але вони, на жаль, лунають», – заявила екс-голова ради.

Лебедєва запропонувала призначити датою розірвання контракту з Аласанією 1 травня, коли минуть вибори президента України. Та позаяк 1 травня – вихідний день, члени ради вирішили перенести звільнення на 6 травня. Вона запропонувала витратити цей час на визначення того, чи Наглядова рада не порушила процедуру, коли звільняла Аласанію.

«За цей час вивчити всі правові позиції, і вже потім або скасовувати це рішення, якщо є на це підстави – якщо порушена процедура, то, безумовно, треба його скасовувати», – сказала представниця журналістики в Наглядовій раді.

Заступниця голови ради Світлана Остапа, яка наразі виконує обов’язки голови, уточнила, що протягом цього часу суд може винести рішення за заявою Євгена Глібовицького. Останній, також член наглядового органу від творчої сфери, раніше звернувся до суду через ймовірні порушення під час звільнення голови правління.

Читайте також: Звільнення Аласанії: правління «Суспільного» заявляє про втручання в редакційну політику і маніпуляції​

«Якщо за період до 1 травня… суд винесе інше рішення, ми терміново зберемося, розглянемо і переглянемо це питання, якщо буде таке рішення суду», – заявила Остапа.

Ця пропозиція не отримала згоди Глібовицького. Він наполягав на тому, що Наглядова рада мусить скасувати своє перше рішення як таке, що було ухвалене з порушеннями.

Член ради від сфери освіти і науки Олексій Панич, який був одним із прихильників звільнення Аласанії, вчергове згадав про «брак компетентності», який нібито став причиною такого рішення.

У відповідь на це Зураб Аласанія пообіцяв судитися за завдання йому образи.

«Я не вважаю, пане Панич, ані вас, ані (іншого ініціатора звільнення, В’ячеслава – ред.) Козака, компетентними в цьому питанні, щоб визначати мою компетентність. Довіра (висловлення недовіри – ред.) – і слова не сказав би. Але коли ви говорите про це, це вже про персональну репутацію. Ніяких компромісів у цьому питанні я не сприйму», – сказав він і додав, що спрямує позов до суду.

Читайте також: Таємниці «Суспільного»: як і чому звільняли Зураба Аласанію?​

В результаті на голосування винесли пропозицію Глібовицького скасувати рішення про дострокове звільнення Аласанії – його підтримали чотири члени ради, ще четверо виступили проти, десятеро утрималися.

Пропозицію Лебедєвої підтримали 11 членів ради, троє, в тому числі Глібовицький, заперечили, один утримався.

Раніше член Наглядової ради Євген Глібовицький заявив, що готовий судитися з колегами через те, що рішення про дострокове розірвання контракту з головою правління ухвалили без нього.

7 лютого «Суспільне» оприлюднило протокол засідання Наглядової ради 31 січня, на якому ухвалили дострокове розірвання контракту з головою правління Зурабом Аласанією.

Наглядова рада «Суспільного» 31 січня більшістю голосів проголосувала за дострокове розірвання контракту з головою правління ПАТ НСТУ Зурабом Аласанією. Після цього він заявив про порушення з боку членів Наглядової ради НСТУ під час цього голосування.

Зураб Аласанія є головою правління Національної суспільної телерадіокомпанії України з квітня 2017-го. Згідно з контрактом, він мав працювати на цій посаді до 14 травня 2021 року.

напишіть відгук:

Discover more from ЦЕНЗОРА.NET

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading