Київ: Мінкульт почав процес надання знахідкам на Поштовій статусу пам’ятки

Міністерство культури України розпочинає процедуру надання підземним знахідкам на Поштовій площі в Києві статусу пам’ятки археології національного значення. Про це 8 серпня повідомила заступник міністра культури Тамара Мазур.

«Сьогодні експертною комісією при Міністерстві культури рекомендовано Мінкультури розглянути питання щодо включення до Державного реєстру нерухомих пам’яток України за категорією «пам’ятка археології національного значення» ті археологічні знахідки, які були знайдені під час розкопок на Поштовій площі», – зазначила Мазур.

Ці рекомендації, додала вона, дозволяють відомству розпочати процедуру внесення пам’ятки до державного реєстру.

Для завершення цього процесу, за словами Мазур, міська влада Києва повинна доопрацювати і повторно внести в міністерство пакет документів щодо цього об’єкта як пам’ятки місцевого значення.

Мазур розраховує, що статус пам’ятки національного значення буде наданий знахідкам на Поштовій площі ще цього року.

Експерта комісія при міністерстві також рекомендувала проаналізувати питання включення пам’ятки до Державного реєстру за категорією «пам’ятка історії».

Читайте також: Історичне місце України-Руси: боротьба у Києві на Поштовій площі триває

Стародавню вулицю часів Київської Русі на Поштовій площі розкопали навесні 2015 року під час будівництва торгового центру. За оцінками археологів, дерев’яні споруди тут були зведені у ХI–XII століттях. Одна з них могла бути майстернею для виготовлення жіночих прикрас зі скла, бо в ній знайшли свинцеву суміш, яку використовували у такому виробництві, а також шматки жіночого браслета.

У листопаді 2017 року комітет Верховної Ради України з питань культури і духовності рекомендував тимчасово зупинити будівництво на Поштовій площі в центрі Києва до затвердження дорожньої карти археологічного дослідження території і музеєфікації об’єкта культурної спадщини.

У червні цього року мер Києва Віталій Кличко заявив, що на місці розкопок на Поштовій площі створять музей.

напишіть відгук:

Discover more from ЦЕНЗОРА.NET

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading