У «Київводоканалі» пояснили, чому підтопило археологічні розкопки на Поштовій площі

Підтоплення археологічних розкопок на Поштовій площі спричинила аварія водопровідної труби. Про це Радіо Свобода розповіла очільниця Департаменту культури Київської міської держадміністрації Діана Попова.

«Київводоканал» повністю це має прибрати. Аварійний стан, щось прорвало – я не сильно розуміюся в технічних умовах, що це, але була аварія», – розповіла вона.

Голова інформаційного управління «Київводоканалу» Вікторія Яковлєва пояснила, що прориви труби на кшталт того, який стався поруч із археологічною пам’яткою, відбуваються часто – близько 30 на день. Підтоплення, за її словами, стало наслідком низки факторів.

«Аварія усунена, сьогодні вночі заварені свищі, які там були, бо труба ця стара, 80-х років. На даний час вода туди не надходить, але ви бачите, що і зараз вона просочується через ґрунт. Це пов’язано, по-перше, з тим, що було багато дощів, ґрунт насичений водою дуже сильно, плюс додалася ця аварійна ситуація на «п’ятисотці» (трубі діаметром у 50 сантиметрів – ред.). Якби дренажна система працювала так, як потрібно, то не було б такого великого накопичення води – вона просто відводилася б в дощову каналізацію», – пояснила Яковлєва.

Напередодні депутат Київради Сергій Гусовський повідомив, що вода затоплює місця археологічних розкопок на Поштовій площі.

Про те, що на місці розкопок з’явилася вода, писали також і активісти ініціативної групи, яка обстоює створення музею на Поштовій.

Сьогодні, спілкуючись із журналістами на Поштовій площі, Гусовський заявив, що активістам, які займаються Поштовою площею, доводиться виконувати роботу міської влади.

«Активісти мають висловлювати свою позицію, свою думку і допомагати міській владі. В даному випадку повністю відсутня координація з боку тих, хто просто зобов’язаний цією координацією займатись», – сказав він.

Стародавню вулицю часів Київської Русі на Поштовій площі розкопали навесні 2015 року під час будівництва торгового центру. За оцінками археологів, дерев’яні споруди тут були зведені у ХI–XII століттях. Одна з них могла бути майстернею для виготовлення жіночих прикрас зі скла, бо в ній знайшли свинцеву суміш, яку використовували у такому виробництві, а також шматки жіночого браслета.

У листопаді 2017 року комітет Верховної Ради України з питань культури і духовності рекомендував тимчасово зупинити будівництво на Поштовій площі в центрі Києва до затвердження дорожньої карти археологічного дослідження території і музеєфікації об’єкта культурної спадщини.

У червні цього року мер Києва Віталій Кличко заявив, що на місці розкопок на Поштовій площі створять музей. Днями Міністерство культури розпочало процес надання знахідкам з цієї ділянки статусу пам’ятки археології національного значення.

напишіть відгук:

Discover more from ЦЕНЗОРА.NET

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading