Чотири роки першого «Мінська»: США закликають Росію припинити бойові дії

Посольство Сполучених Штатів Америки в Україні закликало Росію виконати свої зобов’язання згідно з Мінським протоколом, який був підписаний чотири роки тому, 5 вересня 2014 року.

В посольстві нагадали, що головною умовою Мінських угод було припинення вогню.

«Бойові дії ніколи не припинялися, загрожуючи життю та добробуту невинних українців. Росія повинна виконувати свої зобов’язання і негайно припинити бойові дії!» – заявили в дипломатичній місії.

3 вересня речник президента Росії Дмитро Пєсков заявив, що Росія не виходитиме з Мінського процесу попри «складнощі», пов’язані із убивством ватажка незаконного збройного угруповання «ДНР» Олександра Захарченка.

Збройний конфлікт на Донбасі триває від 2014 року після російської анексії Криму. Україна і Захід звинувачують Росію у збройній підтримці сепаратистів. Кремль відкидає ці звинувачення і заявляє, що на Донбасі можуть перебувати хіба що російські «добровольці». За даними ООН, за час конфлікту загинули понад 10 300 людей.

Читати також: «Вибух у кафе «Сепар»: чи зможе Росія далі говорити про «их там нет»?​»

Другі Мінські угоди були підписані 12 лютого 2015 року. Цей документ повинен був змусити сторони конфлікту на Донбасі виконувати так званий «Мінськ-1» – домовленості, укладені у вересні 2014 року. Передбачалося, що другі мирні домовленості зможуть повністю врегулювати ситуацію до кінця 2015 року, однак жоден із 13 пунктів повністю так і не виконали, а припинення вогню та відведення зброї відбулося лише частково, зазначають як сторони конфлікту, так і незалежні спостерігачі.

Росія заявляє, що є лише «гарантом» виконання Мінських домовленостей.

напишіть відгук:

Discover more from ЦЕНЗОРА.NET

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading