Грати джаз в Одесі буде мер литовського міста і балалаєчник з Києва

Наприкінці вересня в Одесі відбудеться 18-й Міжнародний джазовий фестиваль Odessa JazzFest – в програмі майстер-класи, виступи дітей музикантів, вечір пам’яті одного з засновників фестивалю композитора Юрія Кузнецова і джазові концерти.

Основна програма фестивалю випадає на 21-23 вересня. В перший день концерт відбудеться в центрі Одеси, в Міському саду. Відкритий безкоштовний концерт відкриє литовський проект #LT100 jazz band – він отримав свою назву на честь сторіччя незалежності цієї країни Балтії. На трубі в гурті грає мер міста Клайпеда Вітаутас Грубляускас. Він також є засновником джаз-фестивалю в рідному місті.

Разом із литовцями виступлять іспанська співачка Сандра Карілло і українська Анастасія Букіна.

Також на сцені Міського саду можна буде почути спільний проект музикантів з Люксембургу і Ізраїлю Claire Parsons Duo, чеського ударника Павела Файта, гравця на балалайці, випускника Національної музичної академії у Києві Дениса Кінчева, українських піаністів Владислава Аграмакова і Олександра Мельничука, а також джазовий колектив Just Play.

Крім того, в цьому концерті братимуть участь лауреати премії імені Юрія Кузнецова – сам конкурс відбудеться раніше, ще 14 вересня. Премію отримують чотири молодих музиканти вже третій рік поспіль.

Наступного дня в одеському музичному училищі відбудеться майстер-клас норвезького гітариста, продюсера і педагога Фруде Барта. Той брав участь у великій кількості міжнародних проектів, отримував нагороди, в тому числі Estonian Grammy 2006 року, працював із Четом Бейкером, Оскаром Пітерсоном та іншими відомими джазменами.

В Одесі Фруде розповість про імпровізацію і музичну взаємодію на сцені. Майстер-клас відбудеться опівдні, а о 14.00 Барта разом із дітьми та підлітками зіграють концерт на сцені Міського саду.

Ввечері, о 18.00, у Філармонії відбудеться перший з двох основних концертів джазового фестивалю. Першим виступить литовський колектив Lithuanian Trombone Project зі співачкою Лоретою Сунгайлієне (Loreta Sungailiene). Музиканти об’єднують фольклор із джазом та фьюжном.

Концерт продовжать грецькі джазмени Palette Ensemble/Sokratis Votskos Quartet. В цьому складі музиканти працюють близько двох років і незабаром випустять тільки першу платівку, але кожен із чотирьох виконавців має багату історію сценічних імпровізацій. Останніми на сцену вийдуть корейські джазмени – проект HG Funk Tronic. Групу очолює ударник Хонгі Кім. В музиці південноазіатського колективу змішалися джаз, фанк, тріп-хоп і електроніка.

Живі інструменти перемежаються із вокодером і азбукою Морзе. В Одесу разом із ними приїде виконавець у стилі традиційного корейського вокалу «сорі» Ким Йонг Ву (Kim Yong Woo).

Концерт на другий день фестивалю також відбудеться у Філармонії. Його відкриє австрійсько-український проект жіночий Kusimanten. Від України в ньому гарно відома одеським слухачам співачка Тамара Лукашова – багато років вона виступала на одеському джазовому фестивалі, а останні вісім років постійно живе в Німеччині. Разом із нею в групі грають австрійські виконавиці на віолі і віолончелі Марі-Терез Хертель і Деє Лінде.

Потім на сцену вийде німецький джаз-бенд Contrast Trio, де також грає виходець з України – піаніст з Франкфурта Юрій Сич народився в Івано-Франківську. Музика колективу об’єднує різні елементи джазу, техно і авангарду. Кілька років тому ансамбль отримав німецьку премію Hessischen Jazzpreis.

Закриє джаз-фестиваль українське Тріо Олексія Петухова – одеського джазового піаніста і композитора. На сцені він представить авторську трактовку циклу Петра Чайковського «Пори року». Усі фестивальні дні традиційно завершуються джем-сейшнами в арт-клубі «Ай лав ю, Петрович».

19 вересня в рамках фестивалю також відбудеться вечір пам’яті Юрія Кузнецова «Увертюра», де демонструватимуть фільми із його музикою. Український піаніст і композитор, імпровізатор-мультиінструменталіст і педагог Юрій Кузнецов помер в 2016 році. Він був одним з засновників та арт-директором міжнародного джазового фестивалю і президентом «Клубу Високої Музики».

Вечір відбудеться о 19.00 у Всесвітньому клубі одеситів.

Фестиваль проходить за підтримки міської і обласної влади, МАУ, посольства Республіки Литва, почесного консульства Республіки Литва в Одесі, Klajpeda Castle Jazz Festival, music:LX / Luxembourg Export Office, Чеського центру в Києві, філіалу Грецького фонду культури в Одесі, Korean Arts Management Service, Австрійського культурного форуму в Києві, благодійного фонду «Баварський Дім, Одеса», Goethe-Institut в Києві і посольства Федеративної Республіки Німеччина.

напишіть відгук:

Discover more from ЦЕНЗОРА.NET

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading