Три роки ув’язнення Емір-Усеїна Куку – дружина й діти відвідали його в СІЗО

11 лютого виповнюється три роки з дня ув’язнення фігуранта ялтинської «справи Хізб ут-Тахрір», правозахисника Еміра-Усеїна Куку. Його дружина Мерьєм Куку-Ашчі повідомила, що разом із дітьми відвідала чоловіка в слідчому ізоляторі. 

За її словами, це третє побачення Куку з дітьми з моменту ув’язення. 

«Бекір вирішив розпитати батька про різноманітні деталі життя в СІЗО – про прогулянци, про душ, про туалет… Емір округляв здивовано очі і коротко відповідав. Потім плавно перейшли на історію. Наступне, що зацікавило Бекіра, здивувало не менше – чи саджали в цю в’язницю кримських татар до депортації?», – розповідає Мерьєм Куку-Ашчі.

 

11 лютого шістьох фігурантів ялтинської справи «Хізб ут-Тахрір» етапували з Росії назад до анексованого Криму для додаткового розгляду справи.

22 листопада російський суд залишив під арештом фігурантів ялтинської «справи Хізб ут-Тахрір». Вони будуть перебувати в СІЗО до 28 лютого.

Обвинувачені у цій справі Арсен Джеппаров, Рефат Алімов, Емір-Усеїн Куку, Муслім Алієв, Інвер Бекіров і Вадим Сірук були затримані в лютому-квітні 2016 року в Ялті. Їх звинувачують в причетності до забороненої в Росії організації «Хізб ут-Тахрір».

Російський військовий суд розглядав ялтинську «справу Хізб ут-Тахрір» на виїзних засіданнях в Сімферополі, після чого заарештованих кримчан етапували у російський Ростов-на-Дону.

Читайте також: У Криму заборонили побачення з родичами фігурантові «справи Хізб ут-Тахрір» – активісти​

Міністерство закордонних справ України вимагає від Росії звільнити фігурантів справи.

Верховний суд Росії заборонив «Хізб ут-Тахрір» в 2003 році, включивши в список об’єднань, названих «терористичними». Цю заборону в Росії поширили і на анексований Крим.

Захисники заарештованих і засуджених у «справі Хізб ут-Тахрір» кримчан вважають їх переслідування мотивованим за релігійною ознакою. Адвокати відзначають, що переслідувані у цій справі російськими правоохоронними органами – переважно кримські татари, а також українці, росіяни, таджики, азербайджанці і кримчани іншого етнічного походження, які сповідують іслам. Міжнародне право забороняє вводити на окупованій території законодавство держави, яка окупує.

напишіть відгук:

Discover more from ЦЕНЗОРА.NET

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading