На місці знайденої могили головного військового прокурора УНР встановили пам’ятний хрест

На Львівщині у селі Білка Перемишлянського району 15 травня вперше вшанували пам’ять головного військового прокурора Української Народної республіки (УНР), генерал-хорунжого Олександра Чеховича. Як передає кореспондент Радіо Свобода, нещодавно було знайдено місце поховання Чеховича – на старому цвинтарі у селі Білка. На таблиці було вказано ім’я і рік смерті – 1928.

«Я писав історію села Білка, була інформація, що нібито Чехович тут жив. Ми прийшли на цвинтар і зробили ретельний огляд закинутого цвинтаря, знайшли пам’ятну таблицю», – розповів краєзнавець Василь Лаба.

Військові прокурори Західного регіону України і військовослужбовці Збройних сил України відновили місце поховання Олександра Чеховича, встановили на могилі пам’ятний хрест. Сьогодні відбулося вшанування.

«Родичів у Чеховича не було, але нам вдалось віднайти могилу. Ми вшановуємо пам’ять українського військового юриста, який юридичною нормою і законом з’ясовував важкі політичні перипетії, які впливали на армію УНР у період встановлення українсько держави, розслідував численні справи у ці страшні часи. Як і тоді, так і тепер, ми перебуваємо у стані війни», – сказав під час вшанування головний військовий прокурор України Анатолій Матіос.

Олександр Чехович народився 22 листопада 1870 року у Кам’янець-Подільському. Закінчив Київський кадетський корпус, Військову юридичну академію, служив у артилерійській бригаді російської армії. У 1917 році перейшов на службу українській державі. З жовтня 1918 року працював головним військовим прокурором УНР.

Олександр Чехович змушений був покинути велику Україну у 20-х роках ХХ століття і переїхав на Галичину, яка тоді була під польською владою. Він оселився в селі Білка, де помер у 1928 році. Довгі роки могила була закинута. Лише завдяки мешканцям вона збереглась.

напишіть відгук:

Discover more from ЦЕНЗОРА.NET

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading