Сотні правоохоронців і міжнародні спостерігачі: у Запоріжжі відбувся «Веселковий флешмоб»

15 травня в центрі Запоріжжя відбулася акція «Веселковий флешмоб», присвячена Міжнародному дню проти гомофобії й трансфобії. В рамках акції учасники пройшлися ходою з плакатами «100 метрів гордості» та «Вперед до рівності» та скандували «Бунтуй, кохай, права не віддавай», «Наша традиція – свобода» тощо. 

За правопорядком під час акції стежили близько 500 правоохоронців – із поліції та Нацгвардії. Були також представники ОБСЄ та Моніторингової місії ООН з прав людини.

Місце проведення флешмобу двічі змінювалося. Як повідомив організатор акції Ростислав Мілевський, це зробили з міркувань безпеки.

«Все, що стосується зміни локацій і гарантування безпеки цього заходу і уникнення провокацій, це все погоджувалось на безпосередніх зустрічах з поліцією, і телефоном», – розповів організатор заходу, директор Благодійного фонду «Гендер Зед» Ростислав Мілевський.

Спочатку флешмоб планували провести під стінами Запорізької облдержадміністрації. Однак через подання заявки від кількох релігійних організацій щодо одночасного проведення з флешмобом  там своїх акцій, локацію змінили на каскад фонтанів «Веселка», а в день самого флешмобу його перенесли на площу біля Запорізької обласної універсальної наукової бібліотеки.

16 травня 2018 року невідомий чоловік кинув петарду в учасників «Веселкового флешмобу» під стінами Запорізької міськради. Правоохоронці затримали його неподалік від місця події під час спроби втечі. Один із правоохоронців, що чергував під час акції, зазнав внаслідок інциденту рвану рану ноги, а окремі учасники заходу – садна. У січні 2019 року суд у Запоріжжі оштрафував чоловіка, що кинув петарду, на 17 тисяч гривень.

Міжнародний день проти гомофобії та трансфобії відзначають 17 травня.

напишіть відгук:

Discover more from ЦЕНЗОРА.NET

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading