Детективи НАБУ вилучили 15 томів документів у справі про закупівлі військової техніки – Міноборони

Детективи Національного антикорупційного бюро 8 листопада вилучили близько 15 томів документів в одному зі структурних підрозділів Міністерства оборони в рамках розслідування, повідомляють у міністерстві.

«Як повідомив пресслужбі Міноборони України старший детектив НАБУ, наразі бюро вивчає обставини внесення до державного оборонного замовлення вантажних автомобілів та ціноутворення на зазначену продукцію. Зокрема, триває перевірка обґрунтованості закупівлі в 2015-2019 роках санітарних автомобілів «Богдан-2251» та вантажних автомобілів «МАЗ-5316» і «МАЗ-6317», – йдеться в повідомленні.

Як додають у відомстві, детективи зокрема з’ясовують, чому ціна на ці автомобілі зростала на 30% щороку, а також чи були законно укладені додаткові угоди, які збільшували їхню вартість.

 

За даними Міноборони, детективи працюватимуть в його підрозділах щонайменше два місяці.​

У березні 2018 року Рада волонтерів при Міністерстві оборони оприлюднила заяву через автомобілі «Богдан-2251». У заяві йшлося про те, що з 50 доставлених на фронт санітарних автомобілів «Богдан-2251» рівно половину довелося ремонтувати або навіть повертати на завод.

Автомобіль «Богдан-2251» виробляє компанія «Богдан Моторс». Кінцевий бенефіціар компанії і колишній заступник секретаря Ради національної безпеки і оборони Олександр Гладковський став фігурантом розслідування НАБУ восени 2019 року.

За даними слідства, Олег Гладковський, будучи першим заступником секретаря РНБО, використав службове становище для одержання неправомірної вигоди компанії «Богдан Моторс», в якій він є кінцевим власником.

Прокурори стверджують, що він забезпечив внесення у державне оборонне замовлення та подальшу закупівлю за рахунок держбюджету вантажних автомобілів «Богдан-6317» за завищеними цінами у дочірнього підприємства «Автоскладальний завод №2», що входить до складу корпорації «Богдан Моторс».

Читайте також: Апеляційна палата ВАКС залишила запобіжний захід Гладковському без змін

В результаті, за даними слідства, державі було завдано збитків на понад 10 мільйонів гривень. Крім того, було встановлено, що Гладковський не задекларував належним чином доходи.

У лютому і березні журналісти Bihus.info опублікували кілька частин розслідування «Друзі президента крадуть на оборонці (секретні переписки)» про суми «відкатів» і схеми розкрадання мільйонів в оборонній сфері. За даними журналістів, безпосереднім учасником цих схем був син колишнього заступника секретаря Ради нацбезпеки і оборони Олега Гладковського Ігор, а також сам Олег Гладковський і представники «Укроборонпрому».

Незабаром після оприлюднення розслідування були затримані кілька чинних і колишніх посадовців ДП «Спецтехноекспорт», що входить до складу «Укроборонпром». Їх вважають причетними до розтрати коштів держпідприємства оборонної галузі на суму 55,5 мільйонів гривень.

Олег Гладковський та його син відкидають звинувачення.

напишіть відгук:

Discover more from ЦЕНЗОРА.NET

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading