95 років тому героїчні польські воїни розбили москальсько-комуняцьку орду під Варшавою

польські солдати

У Польщі відзначили День польської армії. Дата цього свята приурочена до річниці битви з Червоною армією під Варшавою в 1920 році, перемога поляків у якій врятувала їх від панування більшовицької Москви.

Як повідомляє наш кореспондент, тисячі людей зібралися в центрі Варшави, щоб подивитися на польські, американські та канадські війська, які взяли участь у головній частині святкових заходів – параді на честь Дня польської армії.

«Сьогодні ми відзначаємо радісне свято перемоги Польщі – 95-річчя великої Варшавської битви, в якій польські солдати мужньо і незалежно від свого походження зупинили більшовицьке нашестя не тільки на Польщу, а й на Європу», – сказав, приймаючи парад, президент Польщі Анджей Дуда.

Головнокомандувач говорив про необхідність модернізації та посилення польської армії, а також ще тіснішу співпрацю з союзниками по НАТО.

У параді взяли участь близько 1600 солдатів, сотні одиниць бойової техніки, у тому числі літаки і вертольоти.

Перший такий військовий парад у вільній Польщі був організований у 2007 році з ініціативи тодішнього президента Леха Качинського.

Тим часом, як наголошують польські історики, у масовій свідомості росіян дата 15 серпня 1920 року відсутня, оскільки вона не вписувалася в старанно створювану в СРСР легенду про непереможність Червоної армії.

Радянсько-польська (а в польській історіографії «польсько-більшовицька») війна 1919–1921 років закінчилася тимчасовою відмовою керівництва ленінської Росії від планів поширення «світової революції» на країни Центральної і Західної Європи. Про це, як відзначають у Польщі, в нинішній Європі практично ніхто не пам’ятає.

Правда України

напишіть відгук:

Discover more from ЦЕНЗОРА.NET

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading