Кримчан запитають: чи хочуть вони в Україну, або готові сидіти в темноті

krym-svitlo

Президент Росії Володимир Путін доручив терміново провести соціологічне опитування населення окупованих Криму та Севастополя, перш ніж укладати з Україною контракт на постачання електроенергії. Про це повідомив 31 грудня російський міністр енергетики Олександр Новак.

«Перше питання: підтримуєте ви чи ні укладення комерційного контракту з Україною на постачання частини електроенергії до Криму й Севастополя, якщо в ньому буде зазначено, що Крим і Севастополь є частиною України», – сказав міністр.

«Друге питання: чи готові ви до тимчасових труднощів, пов’язаних із незначними перебоями енергопостачання впродовж найближчих 3–4 місяців», – додав Олександр Новак.

Україна наполягає, щоб у контракті на постачання електроенергії окупований півострів називався «Автономною Республікою Крим», як це передбачає чинна Конституція України. У контракті, термін дії якого збігає 31 грудня 2015 року, Крим фігурував за російською термінологією як «Кримський федеральний округ», без уточнення, якої країни.

Ввечері 30 грудня в Криму повідомили про припинення постачання електроенергії на півострів високовольтною лінією «Каховська – Титан» із материкової частини України. Без електропостачання залишилися кілька районів півострова, а також міста Євпаторія і Саки. У Криму і Севастополі через проблеми з електропостачанням обмежили подачу електрики споживачам і припинили рух тролейбусів.

В «Укренерго» повідомили, що ввечері 30 грудня ЛЕП «Каховська –Титан» була вимкнена через спрацювання системи релейного захисту. Спроби увімкнути її були безуспішними. 31 грудня в компанії повідомили, що планують до завтрашнього дня закінчити ремонтні роботи.

22 листопада через підрив електроопор у Херсонській області анексований Росією Крим був знеструмлений. З часом було відновлено постачання електрики з материкової частини України однією з чотирьох ліній – «Каховська – Титан». Зараз Крим забезпечується електрикою і за рахунок привезених генераторних установок, і через енергоміст із Росії, але, як і раніше, на території Криму виникають аварії в енергомережах.

Правда України

напишіть відгук:

Discover more from ЦЕНЗОРА.NET

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading