У силу вступає Закон «Про національну поліцію», який скасовує всі повноваження міліціонерів і даішників

поліція

У силу вступає новий Закон «Про національну поліцію», який скасовує всі повноваження міліціонерів і даішників. А право нової поліції складати адмінпротоколи на порушників правил дорожнього руху прописані недостатньо чітко.

Юрист в області автоправа Володимир Караваєв знайшов в новому законодавстві ряд невідповідностей, які можуть привести до юридичного колапсу всієї системи автоправа. Зокрема, він зазначає, що нова поліція, по суті, не має повноважень розглядати справи про адміністративні правопорушення, якими і є порушення правил дорожнього руху. Володимир Караваєв пише: «Відповідно до вимог ст. 213 КУпроАП, «Справи про адміністративні правопорушення розглядаються: органами внутрішніх справ…». Але прийнятий парламентом нашої країни закон про такі органи був ветований президентом, тобто він не діє.

Згідно із Законом «Про національну поліцію», сама поліція не є таким органом – це «орган виконавчої влади». «Подібний законодавчий ляп говорить про те, що співробітники поліції взагалі не мають права розглядати справи з адміністративних правопорушень», – стверджує Володимир Караваєв. Правда, в ст. 222 КУпроАП зазначено: «Органи внутрішніх справ (Національна поліція) розглядають справи про такі адміністративні правопорушення: про порушення громадського порядку, правил дорожнього руху, правил, что забезпечують Безпеку руху транспорту, правил користування транспортними засобами…». Але юристи не розуміють, як трактуються дужки в цьому документі і чому в статті 213 цього ж Кодексу про поліцію нічого не сказано.

Коли Закон «Про національну поліції» ухвалювався в парламенті, про цей юридичний казус повідомляли фахівці головного юридичного управління Верховної Ради. Але їхня думка, як і думка інших експертів у цій сфері, депутати проігнорували. Кабмін також проігнорував вимогу самого Закону. «Всупереч його вимогам структура поліції досі не створена і не затверджена, керівники не призначені, відповідні накази не підписані, законного призначення поліцейських не відбулося, службові посвідчення співробітникам поліції, в яких зазначено спеціальне звання (не міліції, а саме поліції) не видані, – говорить Караваєв.

Таким чином, поки що не врегульовані дані юридичні казуси, співробітники поліції після 7 листопада буде працювати за рамками правового поля, стверджує юрист.

Крім того, без змін до Закону про дорожній рух та Правила дорожнього руху водій не повинен виконувати вимоги працівників поліції. Адже в цих документах чітко зазначено: «Водій зобов’язаний: мати при собі та на вимогу працівніків міліції … надавати для перевірки посвідчення водія, реєстраційний документ на транспортний засіб, а у випадках, передбачених законодавством, – страховий поліс …; виконувати розпорядження працівніків міліції … ».

Але після 7 листопада працівники міліції не буде (поки що у поліцейських є посвідчення працівника МВС). Тоді будь-який водій вправі буде сказати поліцейському, що не зобов’язаний пред’являти йому документи і виконувати його розпорядження. Або Кабінет міністрів ще встигне внести в ПДД необхідні зміни?

Правда України

напишіть відгук:

Discover more from ЦЕНЗОРА.NET

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading