Ключові слова Джозефа Байдена – корупція, і що з нею в Україні не борються

baiden-yacenuk

Візиту в Україну віце-президента США Джозефа Байдена дуже чекали. За тиждень до його приїзду країна нарешті отримала антикорупційного прокурора, а Мінфін презентував проект податкової реформи. Саме від того, що він скаже американський віце-президент багато в чому залежала доля прем’єрства Арсенія Яценюка. І в Кабміні були дуже розчаровані, що потаємної фрази Байден так і не сказав.

Депутати “Народного фронту” говорять, що прем’єр у вівторок на фракції сказав однопартійцям, що Байден все ж висловився за баланс політичних сил на ключових посадах в країні.

А ось в АП на питання, що ж сказав американський гість щодо прем’єра, небагатослівно відповіли: “Нічого конкретного”.

Але що Байден виголосив і не раз – це слово корупція, і що з нею в Україні не борються.

Американський віце-президент прибув з робочим візитом в Україні в неділю близько опівночі. Біля трапа літака його зустріли помічник державного секретаря Вікторія Нуланд і посол США в Україні Джеффрі Пайєтт, а українську сторону представляли в.о. начальника протоколу Міністерства закордонних справ Віталій Максименко і мер Києва Віталій Кличко.

Поява останнього, мабуть, повинна була підкреслити особливу значимість візиту для української сторони, оскільки навіть глав іноземних держав, згідно з протоколом, в числі інших у трапа повинен зустрічати заступник КМДА, а не мер.

Вранці в понеділок, ще до зустрічі з президентом Петром Порошенком, Байден в готелі “Хаятт” зустрівся з представниками громадянського суспільства і молодими політиками.

Основними темами бесіди були: боротьба з корупцією, мінські домовленості, переформатування уряду і питання Криму.

За словами учасників, Байден розпочав зустріч із запевнення присутніх у тому, що ні ситуація з Сирією, зокрема, ні ситуація на Близькому Сході в цілому, ні вибори президента США ніяк не зменшують увагу та підтримку України з боку США.

“Україна – центральна тема будь-якої зустрічі з Путіним, яким би не був привід”, – процитувала Байдена депутат від Блоку Петра Порошенка Світлана Заліщук.

За словами екс-віце-прем’єр-міністра з питань євроінтеграції Олега Рибачука, саме цей меседж був основним. Рибачук розповів, що Байден підкреслив, що Путін різко прорахувався, коли подумав, що він увійде в Сирію, і таким чином зможе запропонувати Заходу варіант, при якому він буде виглядати як союзник.

Тим не менш, Байден не раз в ході зустрічі зазначив, що від України вимагається повне виконання мінських угод, насамперед, створення умов для проведення виборів на Донбасі.

Пізніше, після зустрічі з Яценюком, кажучи про виконання мінських угод, Байден провів паралель з давньоримською історією, зазначивши, що Україна має бути поза підозрою – як дружина Цезаря.

“Він підкреслив, що важливо виконувати мінські угоди, тобто виконати свою частину, щоб на Заході можна було чітко сказати, що Україна зі свого боку все виконала, а якщо Росія буде гальмувати процес, то можна очікувати більш жорсткого формату переговорів”, – розповів Рибачук.

Що має на увазі “більш жорсткий формат” Байден не уточнив, однак, на думку одного з учасників зустрічі, мова, очевидно, йде про залучення до переговорів безпосередньо США. У той же час, за словами Рибачука, про Будапештський формат в його чистому вигляді мова також не йде. “Будапешт – це була така теорія пострадянського етапу. Зараз мова йде про інші політичні реалії”, – вважає екс-віце-прем’єр.

Не забув Байден і тему санкцій проти Росії. У цьому контексті йшлося, як про Донбас, так і про Крим. “До вирішення питання Криму можна говорити про санкції”, – розповів один з учасників зустрічі.

Тим не менш, віце-президент США поскаржився на те, що для переконання європейських партнерів у дієздатності України доводиться витрачати багато часу, енергії і аргументів, тому поки Україна демонструє виконання своєї частини зобов’язань, ніхто не поставить питання, щоб санкції знімати.

Головна тема, про яку говорив Байден у Києві – це корупція, точніше відсутність реальної боротьби з нею.

Вранці в понеділок громадські працівники висловили своє бачення проблеми. “У тому числі звучало питання відставки Шокіна”, – зазначив співрозмовник.

У той же час, сам Байден практично жодних прізвищ не озвучував, хоча і було помітно, що він чудово обізнаний про внутрішньоукраїнські корупційні скандали.

Як розповів один з депутатів БПП, прізвище Шокіна в контексті звільнення Байденом не називалась, але про це говорила Вікторія Нуланд депутатам.

За словами наших співрозмовників в дипломатичних колах, багато прізвищ, у тому числі і “ті, що згадуються останнім часом у ЗМІ” часто звучать безпосередньо під час розмов з вищим керівництвом України. “Це не новина, що Байден добре проінформований про нашу внутрішню кухню. Дуже добре”, – розповів співрозмовник.

Після зустрічі з Порошенком і сам Байден заявив, що “розмовляє з Порошенком частіше, ніж з власною дружиною”.

У ході зустрічі з активістами йшлося і про фінансову підтримку реформ в Україні з боку США. Байден висловив готовність підтримати реформу держслужби та боротьби з корупцією.

У той же час, він не забув нагадати, що насамперед мова повинна йти про конкретні проекти. “Просто так грошей більше ніхто давати не буде”, – розповів один з учасників зустрічі.

Після зустрічі з Порошенком Байден озвучив і конкретну цифру, 190 млн. доларів, яка буде виділена на реформу правоохоронних органів, судів і розвиток інвестиційної привабливості малого та середнього бізнесу. “Грошей може бути і більше, просто у ваших кабінетах люблять говорити про інвестиції, але забувають складати бізнес-плани. Гроші просять під реформи, які ”забувають прописувати. Це не дуже годиться”, – розповів нам один з членів американської делегації.

Президент Порошенко за підсумком зустрічі з Байденом у Будинку з химерами намагався дати зрозуміти, що гостя він почув. Для більшого ефекту не тільки назвав Байдена “великим другом України”, але й своїм другом.

“Це” привіт “тим, хто постійно розповідає, що Білий дім більше спілкується з Яценюком”, – підмітив співрозмовник в дипломатичних колах.

Порошенко багато говорив про боротьбу з корупцією, показуючи, що виконання “домашнього завдання” запущено. Не забув президент похвалитися і попередніми позитивними оцінками ЄС виконання плану щодо лібералізації візового режиму.

Звичайно, всім хотілося почути позицію американського гостя про долю Кабміну.

Вранці з представниками громад безпосередньо відставка глави уряду не обговорювалася. Байден лише підкреслював необхідність “збереження довіри до демократичних сил”.

На брифінгу Порошенко побіжно згадав, що сторони обговорили питання необхідності консолідації всіх демократичних сил.

“Час виборів пройшов. Зараз у нас попереду 4 роки без виборів. І за ці 4 роки необхідно провести реформи. Реформи попереду, і це вимагає об’єднання всіх зусиль”, – підкреслив Порошенко.

І хоча меседж про вибори Порошенко використав не вперше, однак те, що він був виголошений в спайці з “консолідацією демократичних сил” і при Байдена, свідчить про те, що в АП не налаштовані на сценарій розвалу коаліції і дострокових виборів.

Ближче до вечора Байден провів зустріч з прем’єр-міністром Арсенієм Яценюком. Для глави українського уряду ця зустріч була більш ніж важливою, особливо на тлі масової атаки в останні дні.

Звинувачення у співпраці з олігархами і постійне нагадування про кримінальну справу проти Миколи Мартиненка не просто кидали тінь на Яценюка, а й поставили під сумнів його перебування на займаній прем’єрської посади.

Тому журналісти дуже чекали спільного виходу прем’єра і віце-президента, і що скаже останній.

Слів підтримки прем’єра не прозвучало. У той же час було дуже цікаво постежити за мімікою і тоном спікерів. Заява Байдена виглядала як наставляння викладача студенту, що провинився.

Реакція Яценюка була ще більш красномовною – в ході виступу для преси український прем’єр лише зрідка обертався до камер, вся його увага була виключно американському гостю.

“Наш успіх неможливий без вашої допомоги”, – розтікався в компліментах Яценюк.

У нього залишався ще один шанс отримати публічну підтримку від США – під час виступу Байдена в Раді у вівторок.

Кажуть, саме прем’єр наполіг на виступі Байдена в парламенті, тоді як АП не надто подобалася ця ідея.

З самого ранку під Радою активно мітингували протестувальники, безліч з плакатів яких були звернені чомусь безпосередньо до Байдена, а не до Яценюка. Серед партій-учасниць були “Свобода” і навіть “Укроп”. Але, як відмітили багато спостерігачів, до появи Байдена мітингувальники надто швидко стали розходиться.

– Видно, комусь пояснили, що не треба злити охорону високого гостя, – жартували депутати, дивлячись у вікно.

Депутати порадували явкою, чим не забув скористатися віце-спікер Андрій Парубій, який, завдяки аншлагу в залі, провів кілька законів з підтримкою під 300 голосів.

Виступ Байдена в парламенті розпочався з годинним запізненням, проте своєю промовою віце-президент задовольнив інтерес присутніх.

Свою промову віце-президент США почав з спогадів про 2005 рік, нагадавши присутнім, що після “Помаранчевої революції” українські політики вже мали шанс провести реформи, але не використали його.

Після цього він емоційно нагадав, скількох життів України коштувала Революція Гідності, і провів паралель з США, зазначивши, що його країна теж “народилася в результаті революції”.

Основною темою виступу знову були мінські угоди, реформи і боротьба з корупцією.

Говорячи про мінські угоди, Байден неодноразово і жорстко згадав Росію, безпосередньо звинувативши її в агресії на Донбасі, і знову підкресливши, що анексію Криму США ніколи не визнають. “Поки існує російська агресія, ціна, яку платить Москва, продовжить зростати”, – зазначив Байден.

Корупцію віце-президент назвав раковою пухлиною. “Я ніколи не розповідаю людям з інших країн, що вони повинні робити, але ви не зможете знайти жодної демократії в світі, де ракова пухлина корупції так процвітає. Недостатньо просто створити бюро по боротьбі з корупцією”, – підкреслив Байден.

Примітно, що в цей момент Порошенко покосився убік ложі уряду.

Далі черга дійшла до реформ, які повинна провести Україна, навіть якщо вони є непопулярними.

Всю свою промову Байден практично не озирався на сидячих в залі президента і прем’єра, однак коли почав говорити про важкі непопулярні заходи повернув голову і до одного, й іншого, даючи зрозуміти, що відповідальність за це потрібно нести обом.

“Повинен бути бюджет, який буде збігатися із зобов’язаннями перед МВФ”, – підкреслив віце-президент.

Промову Байден завершив цитуванням “Заповіту” Тараса Шевченка, викликавши бурхливі оплески в залі. “Може бути коли-небудь ви і мене згадаєте незлим тихим словом”, – зазначив Байден.

Після емоційної промови Байден поїхав зустрічатися з Кличком, а депутати миттю розбрелися хто куди, і вже через годину в залі Ради знову почалися проблеми з “мобілізацією депутатів”.

За підсумком 2 днів візиту прем’єр Яценюк так і не отримав публічної підтримки від Байдена.

– Він міг сказати, щось про те, що влада повинна поважати результати виборів і враховувати їх при розподілі посад, міг сказати по-іншому. Але він взагалі не торкався цієї теми, – говорить один з депутатів-фронтовиків.

Вранці прем’єр зустрівся з фракцією і розповів, що все, що було озвучено представником США – в країні не повинно бути монополії влади однієї з політичних сил.

Він також сказав, що США підтримують саме кабмінівський варіант податкової реформи, а бюджет має бути прийнятий до кінця року.

На питання, що далі, депутати і президентської, і прем’єрської фракцій не виключають, що оточення президента все ж зробить спробу відправити Яценюка у відставку 11 грудня. А потім вже буде вирішувати, що робити далі.

Найімовірнішим сценарієм залишається провести через Раду на посаду прем’єра Володимира Гройсмана, а спікером зробити Андрія Парубія.

Є голоси і під прем’єра Олександра Турчинова, але його соратники запевняють, що секретар РНБО здавати Яценюка не збирається.

– Може спробувати щастя і Саакашвілі. Цей його виступ у неділю не є випадковим. Хоч на зустрічах з президентом він і каже, що прем’єром бути не хоче і піде тільки віце-прем’єром з євроінтеграції, але не в Кабмін Яценюка, ми знаємо, що з республіканцями він говорить про підтримку, – кажуть соратники Яценюка не під диктофон.

За інформацією, в АП станом на минулу п’ятницю було складено 9 варіантів майбутнього Кабміну – з Яценюком і без.

– Яценюк, звичайно, буде шантажувати їх неприйнятим бюджетом і податковою реформою, а без них МВФ грошей не дасть. У цей приїзд американці чітко дали зрозуміти, що без цієї податкової реформи і без відставки Шокіна грошей нам не бачити, – говорить депутат-фронтовик, який не побажав бути названим.

Саме проблема з прийняттям бюджету змушує деяких депутатів думати, що питання відставки прем’єра буде перенесене на весну.

Правда України

напишіть відгук:

Discover more from ЦЕНЗОРА.NET

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading