На початку осені експерти прогнозують період турбулентності валютного ринку із сильним стрибком долара

strybok-dolara

В кінці літа – на початку осені експерти не виключають період турбулентності на валютному ринку, який може завершитися сильним стрибком долара.

Перша причина – сезонні фактори.

«Збільшиться активність імпортерів, почне оживати бізнес, будемо купувати газ, нафтопродукти, – вважає економіст Олександр Охріменко. – До того ж, НБУ може почати платити дивіденди (за 2014-15 роках) іноземним інвесторам – це підштовхне попит на валюту».

Ця модель, за прогнозами експертів, дасть у жовтні-листопаді курс 26-27 грн/$.

Друга причина для дестабілізації – низка факторів, які в сукупності можуть обвалити гривню до 30 грн/$. Це зменшення обсягів експорту, особливо агропродукції: коли квоти вже будуть вичерпані, а експортери захочуть притримати урожай до початку нового року (коли ціна на продукти підскочить).

Зростання тарифів на ЖКГ і газ підстьобне девальваційні процеси: «Людям потрібно буде більше готівки на руках, відповідно, потрібно підвищити реальний дохід. А позаяк реального зростання виробництва немає, відбудеться додаткова емісія гривневої маси (її підкріплять позикою в $1 млрд від США), – пояснив «Вістям» Андрій Вигиринський. – Ситуацію посилить індексація доходів громадян на 10%, яку проведуть у грудні».

Ще один надзвичайно важливий фактор – політична нестабільність, очікувана восени. Співрозмовники в опозиційних фракціях повідомили виданню про намір “розпочати” ситуацію в Раді.

«Звичайно, можна говорити про те, що ми досягли дна – але тільки якщо не буде загострення на Донбасі, ні дестабілізації суспільства.

«Розкачають» ситуацію – і продовжимо падати», – вважає аналітик Всеволод Степанюк.

Правда України

напишіть відгук:

Discover more from ЦЕНЗОРА.NET

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading