Юрій Луценко став ще одним адвокатом Коломойського і тепер його запросять в Зе-команду

Луценко-Коломойський

Генеральний прокурор України Юрій Луценко повідомив, що прокуратура не висуває звинувачень колишнім власникам ПриватБанку Ігорю Коломойському та Геннадію Боголюбову, оскільки юридично факт завдання збитків банку не настав.

Так, за словами Луценка, кредити, які ПриватБанк видавав компаніям Коломойського та Боголюбова і за допомогою яких олігархи вивели з банку 5,5 мільярдів доларів, буле реструктуризованими, тобто термін оплати за ними збільшили на 10-12 років.

Через те, що термін сплати кредитів ще не минув, за словами Луценка, юридичного факту завдання державі збитків немає, тому й підозри Коломойському висунути не можна.

«Тепер питання: чи є тут стаття 191 (розкрадання в особливо великих розмірах)? Для її застосування слідство має виявити суму збитків. Однак, факт настання збитку може відбутися лише у двох випадках: або в останній день кредитної лінії – через 10-12 років, бо позичальник має право заплатити все в останній день. Або є другий спосіб довести збиток – розірвати ці лінії через те, що вони не обслуговуються», — повідомив Луценко.

Він додав, що у 2017-2018 роках намагався розірвати 5 кредитних договорів, за якими Коломойський та Боголюбов вивели кошти з ПриватБанку, однак йому завадив тодішній міністр фінансів (нині член команди президента Зеленського) Олександр Данилюк. За словами Луценка, Данилюк надіслав йому лист, у якому вимагав скасувати позови про розірвання кредитів Коломойського, бо це може зашкодити судовому процесу у Високому суді Лондона.

«Тобто, Данилюк пише — я не вірю в українські суди, відкликайте позови, бо я хочу судитися у Лондоні. В Лондоні, як відомо, пан Данилюк програв», — повідомив Луценко.

Він зазначив, що ГПУ готова висунути звинувачення Коломойському та Боголюбову лише після завершення апеляції у Високому суді Лондона, який наклав на активи олігархів всесвітній арешт. Адже після цього ГПУ почне процес розривання кредитних договорів між Коломойським та ПриватБанком.

Ігор Коломойський та Геннадій Боголюбов прямо чи опосередковано володіли понад 91,5% акцій ПриватБанку. Інші належали міноритарним акціонерам, зокрема менеджменту на чолі з головою правління Олександром Дубілетом.

Нагадаємо, у грудні 2016 року ПриватБанк був націоналізований рішенням українського уряду. У грудні 2017 року націоналізований ПриватБанк подав позов до Високого суду Лондона проти Коломойського, Боголюбова, а також низки компаній, які імовірно підконтрольні їм.

Пізніше Коломойський повідомляв, що він був вимушений сам запропонувати націоналізацію ПриватБанку через «способи штучного зниження капіталізації банку» з боку НБУ.

Мережа Правди

напишіть відгук:

Discover more from ЦЕНЗОРА.NET

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading