Спроможності оборони узбережжя нині вищі, ніж у 2013 році – командування ВМС України

У командуванні Військово-морських сил України заявляють, що нинішній комплекс сил морської піхоти і берегової артилерії «у багато разів перевищує потенціал військ берегової оборони ВМС ЗС України зразка 2013 року». Про це йдеться у публікації на офіційній сторінці ВМС України у Facebook-у, присвяченій, зокрема, розвитку українських Військово-морських сил, наявним загрозам у Чорному і Азовському морях. 

«За рахунок берегової артилерії, морської піхоти і будівництва катерів прибережної зони (малі броньовані артилерійські катери та десантно-штурмові катери) ми, в цілому, забезпечуємо оборону нашого узбережжя, в тому числі і протидесантну оборону», – мовиться в повідомленні.

На сьогодні ВМС України мають у своєму складі шість малих броньованих артилерійських катерів типу «Гюрза-М»: «Аккерман», «Бердянськ», «Лубни», «Вишгород», «Кременчук», «Нікополь». На думку фахівців, МБАКи ефективні передусім у прибережній зоні, залучаються до охорони комунікацій, інфраструктури портів, гаваней, гирл річок, лиманів.

Раніше командувач Військово-морських сил України віце-адмірал Ігор Воронченко повідомив Радіо Свобода, що «на підході» українські десантно-штурмові катери типу «Кентавр». Їхнім виробництвом займається київський суднобудівний завод «Кузня на Рибальському».

Ігор Воронченко зазначив, що «за окремими характеристиками українські «Кентаври» перевершують аналогічні російські «Раптори». «Наші – більш маневрені, швидкісні, з вищою десантомісткістю – до 31 особи, таким чином, вміщатимуть взвод морської піхоти», – додав командувач ВМС ЗС України.

16 липня у своєму виступі перед учасниками міжнародних маневрів «Сі Бриз-2018» президент Петро Порошенко не виключив, що Росія спробує атакувати Маріуполь й інші порти Азовського моря. Пізніше в ефірі програми «Свобода слова» на телеканалі ICTV голова держави наголосив, що оборону Маріуполя буде посилено.

напишіть відгук:

Discover more from ЦЕНЗОРА.NET

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading