Комітет парламенту підтримав реєстрацію законопроекту про медичний канабіс

Комітет Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин ухвалив рішення зареєструвати запропонований, зокрема, неурядовими організаціями, законопроект про легалізацію медичного використання канабісу за підсумками відповідної електронної петиції.

«Просимо врегулювати цей доступ до легального медичного препарату, який буде виготовлений на основі рослини (канабісу – ред.). Це єдине, що зараз просить зараз суспільство у депутатів, і зокрема комітету. Тому просимо розглянути цей законопроект», – звернувся на засіданні комітету Геннадій Шабас, автор петиції «Законодавчо врегулювати канабіс для науки та медицини – захистити конституційні права громадян».

Голова комітету Григорій Немиря перед голосуванням закликав членів комітету визначитися щодо реєстрації законопроекту, оскільки це рішення не вдалося ухвалити після зборів комітету у встановлені законом терміни (коли петиція набрала необхідну кількість голосів) через відсутність кворуму.

Немиря назвав «прецедентом» ситуацію, коли комітет ухвалює рішення за підсумками розгляду електронної петиції, яка набрала встановлену необхідну кількість – понад 25 тисяч голосів за місячний термін.

20 березня у Комітеті Верховної Ради з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин відбулося обговорення щодо ймовірності легалізації в Україні канабісу в медичних цілях. Його скликали, зокрема, щоб розглянути електронну петицію «Законодавчо врегулювати канабіс для науки та медицини – захистити конституційні права громадян», яка набрала 25 тисяч 111 тисяч підписів. Тоді депутати-члени комітету вирішили створити робочу групу для розробки відповідного законопроекту.

Петицію щодо канабісу в науці та медицині оприлюднили на сайті українського парламенту 30 січня цього року. Автори петиції вимагають врегулювати доступ пацієнтів до препаратів з канабісу при лікуванні хронічного болю, епілепсії, анорексії, посттравматичного синдрому, захворювань імунної системи, артриту та ревматизму, астми, хвороби Альцгеймера, хвороби Паркінсона, хореї Гетінгтона, герпесу, виразок, втрати ваги під час СНІДу, діабетичної нейропатії, різних форм склерозу та багатьох інших важких хвороб.

В.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун вважає, що використовувати канабіс у медицині «з певними застереженнями» є нормальною світовою практикою.

напишіть відгук:

Discover more from ЦЕНЗОРА.NET

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading