Разом з Німеччиною танки Leopard 1 Україні нададуть Данія та Нідерланди

Данія, Німеччина та Нідерланди нададуть кошти для відновлення щонайменше 100 старих танків Leopard 1, щоб передати їх Україні, йдеться у спільній заяві держав, оприлюдненій 7 лютого.

Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус, перебуваючи з неоголошеним візитом у Києві, заявив, що до літа надійде від 20 до 25 танків, близько 80 – до кінця року і ще 100 – у 2024 році. Про такі наміри повідомив міністр оборони України Олексій Резніков.

Наразі невідомо, скільки зі 178 танків, про надання яких Україні заявила Німеччина, будуть зрештою передані, оскільки їх ще треба відремонтувати і переоснастити.

У спільній заяві щодо планів Данії, Німеччини та Нідерландів йдеться, що Україна отримає щонайменше 100 танків Leopard 1 A5 найближчими місяцями, а також навчання, матеріально-технічну підтримку, запчастини та комплект боєприпасів.

Як передає Reuters, міністр оборони Нідерландів Кайса Оллонґрен заявила, що Leopard 1 «безумовно все ще придатний» для бойового використання, незважаючи на те, що він старішої моделі.

Згідно із заявою, деталі угоди ще потрібно опрацювати з компаніями, які володіють танками.

Leopard 1 не такі передові, як Leopard 2, які Німеччина та інші країни пообіцяли надіслати Україні минулого місяця. Але німецьке Міноборони 7 лютого написало у твітері, що «основні бойові танки Leopard 2A6 від Німеччини будуть доступні наприкінці березня».

Данія, Німеччина та Нідерланди заявили, що їхня ініціатива щодо Leopard 1 відкрита для інших партнерів, додавши, що Бельгія виявила «початковий інтерес до участі».

напишіть відгук:

Discover more from ЦЕНЗОРА.NET

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading