Газпром і путіна спіткала чергова невдача з боку “дружнього” Китаю

Підписання контракту з Китаєм затягується на невизначений термін

Підписання контракту з Китаєм на постачання газу по газопроводу “Алтай” (або «Сила Сибіру – 2») затягується на невизначений термін, повідомили нам два федеральних чиновника.

Зростання попиту на газ в Китаї сповільнюється, одночасно через падіння цін на нафту Китаю стає доступнішим СПГ, наприклад з Австралії, говорить аналітик Валерій Нестеров. За даними BP, якщо в 2012-2013 рр. споживання газу в Китаї росло на 12-13%, то в 2014 р зростання склало 8,5% і досяг 185, 5 млрд куб. м. А в першому півріччі 2015 зростання було тільки 2%, говорить Нестеров, в такій ситуації «Газпром» не зможе отримати високу ціну на газ «Алтаю».

«Газпром» пропонує CNPC високу ціну, пояснюючи її дорожнечею будівництва «Алтаю». Китай готовий побудувати газопровід дешевше і пропонує оголосити відкритий тендер, щоб його компанії могли брати участь і ціна будівництва стала прозорою », – пояснює президент аналітичного центру Сергій Санакоєв: «Газпром» відмовляється, Китай не поспішає.

Китай пропонував постачання матеріальних ресурсів, обладнання та робочої сили, розповідав у травні заступник голови правління «Газпрому» Віталій Маркелов. Необхідності їх залучення на нашу територію немає, не було і не буде, запевнив наприкінці червня заступник голови правління Олександр Медведєв.

За оцінкою ІНЕД РАН, Китаю до 2040 р потрібно буде 700 млрд куб. м газу, половину він добуде сам, інше прийде по трубі з Росії і Туркменії, а також у вигляді СПГ; постачальником може стати й Іран. Але Китай може зробити ставку на відновлювальну енергетику і знизити залежність від імпорту газу.

Схожа ситуація складалася і по ходу переговорів про газопровід «Сила Сибіру», 30-річний контракт на постачання в Китай 38 млрд куб. м газу на рік (експорт почнеться в 2018-2020 рр.) – політичне рішення, воно повинно було показати світові, що у Росії є новий газовий ринок, вважає Санакоєв.

За першим контрактом «Газпром» і CNPC самі домовитися так і не змогли (переговори йшли 10 років), документ був підписаний тільки після переговорів президента Росії Володимира Путін і голови КНР Сі Цзіньпіна, нагадує один із наших співрозмовників. Швидше за все, і по другому контрактом також буде потрібно політичне втручання, вважає він.

Раніше голова правління «Газпрому» Олексій Міллер і міністр енергетики Росії Олександр Новак говорили, що другий газовий контракт c Китаєм може бути підписаний до середини 2015 У травні «Газпром» і CNPC підписали лише угоду про основні умови поставок (не включає ціну) по «Алтаю» 30 млрд куб. м газу в рік на захід Китаю, а в Уфі питання про будівництво газопроводу офіційно вже взагалі не піднімалося.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

напишіть відгук:

Discover more from ЦЕНЗОРА.NET

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading